6S-Metoden – En grund till bättre hälsa
Hur du finner upplevelse av helhet
6S-Metoden består av sömn, stress, spis, styrka, själ och social hälsa. Här nedan presenterar vi lite kort de olika delarna i metoden och hur de påverkar just din hälsa. Under kommande veckor kommer vi gå djupare in på varje S.
Hälsa är ett begrepp som beskriver det fysiska, mentala och sociala välbefinnandet. För att uppnå hälsa krävs det att vi får god sömn, äter hälsosam mat, motionerar regelbundet, hanterar stress, är aktiva och tar hand om våra sociala relationer.
Den själsliga hälsan ger oss en känsla av vad meningen och syftet med livet är och att försöka hitta glädje där man befinner sig i och se vad det finns för skönhet i ögonblicket just där du står nu. Vi hjälper dig att hitta balansen mellan gasen och bromsen. Vi hjälper dig också att hitta tillfällen för återhämtning och vila på jobbet eller i ditt privata liv så att du kan fylla på med ny och god energi.
Det första s:et – Sömn
Att få för lite eller för dålig sömn kan påverka din fysiska och mentala hälsa negativt. För lite sömn kan leda till trötthet, minskad koncentration och minskad prestationsförmåga. Det kan också påverka ditt humör och ställa till problem i förhållanden och sociala interaktioner. Att ha regelbunden sömn är viktigt för att hålla dig frisk och mentalt balanserad. För lite sömn kan också öka risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, viktökning, försämrat immunförsvar och depression. Det kan också öka risken för olyckor och skador.
Några snabba tips om sömn
Att sova tillräckligt är avgörande för att hjälpa kroppen att reparera och återhämta sig. Försök att följa en konsekvent sömnrutin, utför gärna avslappning innan du går och lägger dig och stäng av alla tekniska prylar minst en timme innan du ska sova.
Det andra s:et – Stress
Stress är en känsla av fysisk, mental eller emotionell överbelastning som kan orsakas av omständigheter i en persons miljö. Det är kroppens svar på ett hot, en svårighet eller en förändring som den inte kan hantera. När en person upplever stress, producerar kroppen hormoner som kortisol och adrenalin för att hjälpa dem att hantera situationen. Om en person upplever långvarig stress kan det orsaka allvarliga hälsoproblem.
Några snabba tips om hur hanterar stress
Stresshantering – Försök att fokusera på signaler som talar om för dig att det är dags att ta en paus och återfå balansen. Ta ett bad, baka, gör yoga eller ta en lång promenad.
Det tredje s:et – Spis
Konsekvenserna av dåliga kostvanor är allvarliga. Viktökning, högt blodtryck, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes är bara några av effekterna av dåliga kostvanor.
Relevant energi, täckt näringsbehov och att din kosthållning skall vara hållbart i längden är några riktmärken vad vi förhåller oss till.
I “spis” arbetar vi med följande: Matlagningskurser, Recept, Viktnedgång, Viktuppgång, Viktbalansering, Makronutrienter (kolhydrater, fett, protein), Vitaminer, Mineraler, Antioxidanter, Kosttillskott, Kaloriunderskott, Metabolism, Endokrina systemet, Immunförsvaret, Allergier, Intoleranser, Celiaki, Metabola syndromet, Fodmap (IBS), Lever/njurar – syra/basbalans, Diet-fällor, Näringsberäkning, Vetenskapsmetodik och principer för en sund kosthållning.
Några snabba tips om kost och hälsa
Spis – Fokusera på en hälsosam och näringsrik kost som innehåller frukt, bär, djupa färgrika grönsaker, baljväxter, nötter och fröer. Byt spannmålsprodukter till grövre varianter som fullkorn. Välj den proteinkälla som passar dig bäst, ät kolhydrater, fiberrik kost, försök att minska på det mättade fettet, öka på det fleromättade och enkelomättade fettet. Begränsa alkohol, godis, kakor och läsk.
Det fjärde s:et – Styrka
Fysisk aktivitet minskar risken för bland annat för tidig död oavsett orsak. Hjärtkärlsjukdomar, diabetes typ 2, fetma, cancer (till exempel tjocktarmscancer) samt fall och benbrott. Det finns många positiva effekter av fysisk aktivitet till exempel får vi bättre ork och sömn. Stressnivåerna sjunker samt även mindre muskelspänningar. Vi får bättre cirkulation, bättre balans och muskelstyrka som kan minska risken för fallolyckor. Bättre funktion av mage och tarmar som minskar risken för förstoppning och därmed även kan minska risken för tjocktarmscancer.
I ”styrka” arbetar vi med följande: Vardagsmotion, Koncentration, Viktnedgång, Viktuppgång, Viktbalansering, Muskelmassa, Kondition, Specifik träning för idrotts progression, Träningsplanering, Skador, Styrketräning hemma, Styrketräning gravid, Kondition gravid, Graviditetsträning (före, under och efter graviditet).
Några snabba tips om styrka
Fysisk aktivitet – Följ ett regelbundet träningsschema. Försök att variera din träning genom att prova på olika typer av motion – yoga, dans, löpning, styrketräning med mera och gå regelbundna promenader
Det femte s:et – Socialt
Social hälsa handlar om att människor har ett positivt socialt välbefinnande. Det innebär att man har ett nära och stödjande socialt nätverk, en positiv uppfattning om sin egna förmåga att hantera stress och utmaningar, och en förmåga att ansluta sig till andra och delta i sociala aktiviteter. Social hälsa är relaterat till olika områden som emotionell hälsa, mental hälsa och fysisk hälsa. En god social hälsa förbättrar människors förmåga att hantera stress och konflikter, och även hjälpa dem att hantera depression och ångest. Dessutom är det viktigt att ha vänner och familj som stöd när man möter svårigheter.
Några snabba tips om social hälsa
Kulturella aktiviteter – Försök att delta i aktiviteter som tilltalar dig. Alltifrån teater, musikal eller konstutställningar till idrottsevenemang eller marknader. Geografiska utflykter eller rundturer beroende på vad som är möjligt att göra lokalt.
Det sjätte s:et – Själslig
Själslig hälsa refererar till en personens emotionella, mentala och sociala välbefinnande. Det är en samling av färdigheter som låter en hantera stress, förhålla sig till andra och fatta positiva beslut. Själslig hälsa är viktig för att upprätthålla en god livskvalitet och hjälpa oss att hantera vanliga problem som uppstår i vardagen. Det är viktigt att man tar hand om sin själsliga hälsa genom att följa en hälsosam livsstil, hitta något som man älskar att göra och hitta kreativa sätt att hantera stress.
Några snabba tips om själslig hälsa
Det är något som är inbyggt i varje människa, men det kan utvecklas genom övningar som tex meditation, rörelse, musik, yoga och mindfulness. Själslig hälsa kan också förstärkas genom att upprätthålla en omtänksam och balanserad livsstil, och det kan hjälpa till att förbättra välbefinnandet och stödja människors fysiska, mentala, emotionella och sociala hälsa.
En kort sammanfattning om hälsofrämjande och förbyggande med hjälp av 6S-Metoden
Balans i hälsa innebär att hålla en hälsosam livsstil som dessutom inkluderar mentala, emotionella, sociala och fysiska aspekter. Att hitta balans i livet kan hjälpa till att öka din vitalitet, hjälpa dig att hantera stress och minskar risken för sjukdom. Det innebär att hitta olika strategier för att återhämta sig från stress, äta hälsosamma livsmedel och göra regelbundna fysiska aktiviteter, men också identifiera din emotionella och mentala välbefinnande och se till att detta är ett prioriterat område. Hitta balans i hälsa innebär också att ta en titt på andra saker, som att uppnå verklighetstrogna mål, hitta tid för vila och återhämtning, ha ett socialt liv att umgås med familj och vänner och utöva fritidsaktiviteter som främjar din hälsa.
Hör gärna av dig för ett förutsättningslöst konsultationssamtal där du få veta mer om 6S – metoden. Vi kommer att kartlägga, ge dig verktyg och råd i det S som du är i behov av och hur du ska ta ditt nästa steg för din hälsa där du kommer att Stanna upp | tänka & forma ditt nya jag.
Think & Shape Coaches
Clay & Tess 💖💖
❤️ Stanna Upp | Tänk & Forma Ditt Nya Jag ❤️
Hälsocoach | PT | Kostrådgivare
Clay Devlésa
clay@thinkandshape.se | 0707-60 90 15
KBT-terapeut | Sömn | Stress
Tess Devlésa
tess@thinkandshape.se | 0760-50 60 15
Hälsocoach | PT | Kostrådgivare
Clay Devlésa
clay@thinkandshape.se
0707-60 90 15
KBT-terapeut | Sömn | Stress
Tess Devlésa
tess@thinkandshape.se
0760-50 60 15
Var först med att få reda på när vi lägger upp något nytt på bloggen!